Τα παιδιά της Ε’ τάξης παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον τη διαδικτυακή παρουσίαση δύο παιδικών παραμυθιών με τίτλους «Όνειρα στην άμμο» και «Το λιοντάρι ξέρει» από την ίδια τη συγγραφέα Πάμελα Αναστασίου Παπαϊακώβου.
Τα παιδιά ταξίδεψαν νοερά με τον Τεύκρο και την Κωνστάντια στην κατεχόμενη Αμμόχωστο πριν και μετά το 1974 και γνώρισαν με την Αρσινόη τη μαγευτική μεσαιωνική πόλη της Αμμοχώστου.
Η Κύπρια συγγραφέας εξιστόρησε τα προσωπικά βιώματα της οικογένειάς της πριν και μετά την Τουρκική εισβολή του 1974 και μοιράστηκε με τους μαθητές πρόσφατο φωτογραφικό υλικό από την κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου. Η συγκίνηση των παιδιών ήταν ΄έντονη και τα ερωτήματα πολλά.
Τέλος η κ. Πάμελα Αναστασίου Παπαϊακώβου μοιράστηκε την εμπειρία της ως συγγραφέας και έδωσε πολύτιμες συμβουλές στα παιδιά για τον τρόπο συγγραφής και εικονογράφησης ενός παραμυθιού, αφού οι μαθητές/τριες πρόκειται να συμμετάσχουν στον «8ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό “Κύπρος-Ελλάδα-Ομογένεια: Εκπαιδευτικές Γέφυρες” για μαθητές/τριες Π.Ε. και Δ.Ε. της Ελλάδας, της Κύπρου και Ομογένειας– σχ. Έτος 2021-2022» συγγράφοντας και εικονογραφώντας τα δικά τους παραμύθια για την κατεχόμενη Κύπρο.








Η εμπειρία των παιδιών όπως την αποτύπωσαν με τον δικό τους και μοναδικό τρόπο:
«Η διαδικτυακή παρουσίαση των βιβλίων της κ. Πάμελας μου άρεσε πολύ και με συγκίνησε. Ήμουν πολύ χαρούμενος, γιατί ήταν η πρώτη φορά που παρακολούθησα παρουσίαση βιβλίου. Αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι οι φωτογραφίες που μας έδειξε η συγγραφέας από την κατεχόμενη Αμμόχωστο»
«Στη διαδικτυακή παρουσίαση ένιωσα χαρούμενη, γιατί πήρα καινούριες γνώσεις για την κατεχόμενη Κύπρο. Ένιωσα θλίψη για τους Κύπριους, διότι τα σπίτια τους καταστράφηκαν και τα έχασαν. Περισσότερο μου άρεσε ο τρόπος που η κ. Πάμελα παρουσίασε τα παραμύθια της και οι συμβουλές που μας έδωσε για τη συγγραφή των δικών μας παραμυθιών»
«Στην παρουσίαση της κ. Πάμελας ένιωσα ενθουσιασμό και παράλληλα λυπήθηκα πολύ όταν άκουσα ότι με την Τουρκική εισβολή χάθηκαν πολλές ανθρώπινες ζωές και οι Κύπριοι έχασαν τα σπίτια τους. Μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι οι άνθρωποι δεν ξέχασαν την καταγωγή τους και ακόμη ελπίζουν ότι κάποια στιγμή θα γυρίσουν ξανά στα σπίτια τους»
«Τα συναισθήματα που ένιωσα ήταν ανάμεικτα όταν μας μιλούσε η κ. Πάμελα για τη ζωή της οικογένειάς της. Μου έκανε εντύπωση που δεν πρόλαβαν να πάρουν ούτε ένα αναμνηστικό ή μια φωτογραφία, όταν αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους»
«Στην παρουσίαση των βιβλίων της κ. Πάμελας ένιωσα χαρά, επειδή έμαθα πράγματα που δε γνώριζα για την Κύπρο. Μου άρεσαν πολύ και τα δύο της βιβλία»
«Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ένιωσα χαρά, γιατί ήταν η πρώτη φορά που είχα κάνει μαζί με τους συμμαθητές μου τηλεδιάσκεψη απευθείας με συγγραφέα παιδικών παραμυθιών. Μου άρεσαν πολύ και τα δύο βιβλία της κ. Πάμελας, αφού τα έγραψε με ωραίο τρόπο και παρουσίασε τα συναισθήματα των ηρώων με ένα ξεχωριστό τρόπο. Παράλληλα ένιωσα λύπη, γιατί η Αμμόχωστος είναι στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου και πολλοί Ελληνοκύπριοι δεν μπορούν να γυρίσουν στα σπίτια τους, όπου μεγάλωσαν. Επιπλέον, ένιωσα θαυμασμό, γιατί στην Αμμόχωστο, πριν το 1974, υπήρχαν μεγαλοπρεπή κτίρια, θαυμάσια έργα τέχνης και αυτό μας δείχνει ότι ήταν μια ανεπτυγμένη πόλη»
«Η παρουσίαση των δύο βιβλίων της κ. Πάμελας από την ίδια έγινε με μεγάλη επιτυχία μέσω διαδικτύου και με ενθουσίασε για διάφορους λόγους. Αρχικά συλλέξαμε πληροφορίες όσο για τη συγγραφή των βιβλίων, αλλά και για το κυπριακό πρόβλημα και έπειτα είδαμε φωτογραφίες από τα κατεχόμενα και ακούσαμε περιγραφές για την τωρινή κατάσταση της Κύπρου. Από την παρουσίαση με συγκλόνισαν οι φωτογραφίες που μας έδειξε η κ. Πάμελα, επειδή αποδεικνύουν τη βαρβαρότητα των Τούρκων. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ένιωσα λύπη και πόνο για αυτούς τους ανθρώπους που ξεριζώθηκαν από τα σπίτια τους, αλλά και μια ευχαρίστηση που οι άνθρωποι δεν έχουν ξεχάσει μετά από τόσα χρόνια την τρομακτική εισβολή και εξακολουθούν να ελπίζουν ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψουν στον τόπο τους»
“Ευχαριστούμε πολύ την κ.Πάμελα για την εξαιρετική παρουσιάση των υπέροχων παραμυθιών της”