Το σχολείο μας σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Καβάλας πραγματοποίησε το Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Μετάβαση στο Γυμνάσιο».
Όπως αναφέρει το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Καβάλας, το Πρόγραμμα αυτό που σχεδιάστηκε από το ίδιο, απευθύνεται στην πληθυσμιακή ομάδα των μαθητών που φοιτούν στη ΣΤ΄Δημοτικού, καθώς το χαρακτηριστικό των παιδιών αυτής της ηλικίας είναι ότι βρίσκονται σε περίοδο κρίσης, μιας και κινούνται εν μέσω δύο μεταβατικών σταδίων: της αλλαγής της εκπαιδευτικής βαθμίδας από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο και της αναπτυξιακής αλλαγής του ίδιου τους του εαυτού, όπως προχωρούν από την παιδική προς την εφηβική ηλικία. Επίσης σημειώνει πως στη βιβλιογραφία γίνεται λόγος για το «σοκ της μετάβασης» δηλαδή την κατάσταση κατά την οποία ο μαθητής βιώνει συναισθήματα ανασφάλειας, αγωνίας, άγχους και φόβου πριν,, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το αρχικό στάδιο μετάβασης.
Επίσης σημειώνει πως τα χαρακτηριστικά των μεταβάσεων αυτών για τους μαθητές είναι τα εξής: α) καλούνται να φύγουν από το οικείο και άνετο περιβάλλον του Δημοτικού Σχολείου και να εισέλθουν στο νέο και άγνωστο περιβάλλον του Γυμνασίου, β) χάνουν κάποιους από τους καθημερινούς τους φίλους και συμμαθητές και αναζητούν νέες φιλίες, γ) καλούνται να αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις και δυσκολίες που συνδέονται με τα μαθήματα (πολυπλοκότητα ύλης, διαχείριση χρόνου, τρόπος εξέτασης και αξιολόγησης) δ) αναζητούν την νέα τους σωματική, συναισθηματική, γνωστική και κοινωνική ταυτότητα ανάμεσα στον κόσμο των εφήβων και των ενηλίκων.
Στόχος αυτής της παρέμβασης αποτέλεσε η ενημέρωση-βραχεία επιμόρφωση των εκπαιδευτικών της τάξης καθώς και η ενδυνάμωση των μαθητών με σκοπό τον καλύτερο δυνατό τρόπο αντιμετώπισης (γνωστικά, συναισθηματικά και κοινωνικά) της μεταβατικής αυτής φάσης.
Το πρόγραμμα «Μετάβαση στο Γυμνάσιο» περιελάμβανε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος αφορούσε τις εξ αποστάσεως ομαδικές συναντήσεις με τους εκπαιδευτικούς και το δεύτερο μέρος τις δια ζώσης συναντήσεις με τους μαθητές και τον εκπαιδευτικό της κάθε τάξης.
Οι συναντήσεις με τους εκπαιδευτικούς περιελάμβαναν τρεις δίωρες συναντήσεις: δύο επιμορφώσεις πριν από την έναρξη του προγράμματος και μία συνάντηση ανατροφοδότησης μετά την ολοκλήρωση του. Παράλληλα το στέλεχος του Κ.Π. η κ. Κυριακή Σαββίδου θα παρείχε επιστημονική καθοδήγηση στους εκπαιδευτικούς σε όλη τη διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος.
Η δράση μέσα στην σχολική τάξη περιελάμβανε πέντε συνολικά συναντήσεις με τους μαθητές της κάθε τάξης. Οι δύο έγιναν μόνο από τον εκπαιδευτικό της τάξης και οι υπόλοιπες τρεις από κοινού με τον εκπαιδευτικό της τάξης και την κ. Σαββίδου. Επίσης, η μία συνάντηση αφορούσε την επίσκεψη μας στο 6ο Γυμνάσιο.
Το Πρόγραμμα «έτρεξε» πολύ ευχάριστα, καθώς οι δραστηριότητες ήταν πολύ ευχάριστες και επικοδομητικές. Περάσαμε όμορφα και δημιουργικά. Ευχαριστούμε την κ. Σαββίδου για την πολύτιμη βοήθειά της.



